Tradities Veranderen! Koningsdag of Koninginnedag?

Een moeder wil dat haar dochter ook bij de drumband komt, zo hoopt ze de familietraditie door te geven. Hoe dat gaat zie je hierboven in het verhaal van deze week.

Koningsdag of Koninginnedag?

Deze week vierden we alweer voor de zevende keer Koningsdag, en toch blijf ik zelf stug Koninginnedag zeggen. Koningsdag heb ik nog nooit gevierd, in 2014 was ik al lang gestopt bij de drumband, en ik accepteer inmiddels dat dat vrijmarkten, biertenten, muziekfestivals voor mij veel te overprikkelend zijn.

Toch heb ik warme herinneringen aan de Koninginnedagen uit mijn jeugd. Meelopen met de majorettes, de toespraak van de burgemeester, de fiets-versierwedstrijpd, de spelletjes in het park, met mijn trompet op de vrijmarkt een extra zak centje verdienen.

Tradities Veranderen!

Een deel van die tradities zijn inmiddels verdwenen, mijn dorp heeft inmiddels geen fietsversierwedstrijd meer en ook zijn er geen spelletjes meer in het park, maar dat is niet erg, tradities veranderen de hele tijd.

Dat we met kerst gourmetten is een traditie die ook pas in de jaren ’90 is begonnen. De vereniging van slagers zag dat kaasfondue te populair werd en wilde iets vergelijkbaars aanbieden, zodat mensen wél vlees bleven kopen rond de kerstdagen.

Zwarte Piet bestaat ook pas sinds de jaren ’60, toen een basisschoolleraar en tekening maakte van Sinterklaas met een Piet ernaast.

Gourmetten, Zwarte Piet, je fiets versieren met Koninginnedag, al deze tradities zijn inmiddels niet meer populair en zijn langzaam aan het verdwijnen.

Hoe Creëer Je Eigen Familie Tradities?

Het is niet erg dat tradities veranderen, want de mooie warme en nostalgische herinneringen blijven van jou en veranderen nooit. Toch is het begrijpelijk dat je deze goede herinneringen uit je eigen jeugd, ook je kinderen gunt!

Om je kinderen deze warme jeugdherinneringen mee te geven kun je je eigen familietradities beginnen! Een klein ritueel dat betekenis heeft en jullie blij maakt en ieder jaar terugkomt.

In mijn familie hebben we bijvoorbeeld de traditie van het kokosnoot verhaal, de traditie van je eerste salaris, en de traditie van het nieuwe kerstoranament.

Welke Tradities Geef Je Jouw Kinderen Mee?

Ik ben benieuwd welke tradities voor jou belangrijk zijn. Welke tradities en goede herinneringen hoop jij aan je kinderen door te geven? Laat het ons weten hieronder in de comments, want we horen graag ook jou verhaal!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: